Zelf gevel impregneren

Wanneer je aan het onderhouden van een eigen woning denkt, komen waarschijnlijk zaken in je op als schuren en lakken, het onderhouden van de tuin of het repareren van niet functionerende apparaten of renovatie. Heb je je echter wel eens afgevraagd of je gevel misschien onderhoud nodig heeft?

Vergeet de buitenkant van je woning niet

Wanneer de voegen slecht worden, kun je dat zien en er iets aan (laten doen). Maar ook je bakstenen hebben onderhoud nodig. Een uitstekende manier om je gevel te beschermen, is om je gevel te impregneren. Impregneren wordt ook wel hydrofoberen genoemd, het waterafstotend maken van het materiaal dat behandeld wordt.

Waarom moet je je gevel hydrofoberen?

Dat is vanwege de volgende redenen:

  • om je gevel tegen mos en vuil te beschermen
  • om vorstschade aan je gevel te voorkomen
  • om doorslaand vocht te voorkomen

Door het impregneren zien bakstenen en betonnen muren er een stuk mooier uit, zullen er mooi uit blijven zien en wordt de levensduur verlengd. Met impregneren voorkom je dat vuil en vocht in de muren kunnen trekken. Vocht en vuil zijn op de lange duur zeer schadelijk voor je muren en fundering.

Ben je er inmiddels van overtuigd dat een gevel behandelen met impregneermiddel heel nuttig is? Je kunt ook de gevel zelf impregneren. Wij geven je graag een aantal tips. Hieronder lees je hoe gevel kunt impregneren, hoe je het beste te werk kunt gaan en welke producten om te impregneren je nodig hebt.

Je gevel impregneren? Doe het zelf!

Zelf een buitenmuur impregneren of gevel hydrofoberen, houdt in dat je deze vuil- en waterafstotend maakt. Het is helemaal niet zo moeilijk. Wanneer je een muur kunt texen, kun je ook een gevel zelf beschermen. Door deze klus zelf aan te pakken, bespaar je wel honderden euro’s. Je bepaalt ook zelf welk soort impregneermiddelen en welke kwaliteit je gaat gebruiken. De insteek is om vochtproblemen tegen te gaan en schade op de lange duur te voorkomen.

Je kunt je gevel reinigen impregneren en reinigen met producten uit de plaatselijke bouwmarkt zoals de Gamma, Praxis of Hornbach. Schaf in elk geval de volgende zaken aan:

  • Een kwast, roller of (lage) drukspuit voor het aanbrengen van het impregneermiddel
  • Impregneermiddel (crème of vloeistof)
  • Afdekmateriaal voor kozijnen en vloer/grond
  • Handschoenen, oogbescherming en oude kleding
  • Een stevige ladder of trap
  • Optioneel een hoge drukspuit
  • Een (hoge) drukspuit kun je eventueel ook huren.


Wanneer je alles in huis hebt gehaald kan de klus beginnen en kun je de bakstenen reinigen en behandelen. Voor het beste en meest duurzame resultaat kun je je het beste aan de onderstaande vijf stappen houden voor het aanbrengen.

Gevel impregneren
Gevel Impregneren

Het impregneren van een gevel kun je heel gemakkelijk en eenvoudig zelf. Stappenplan:

1. De weersomstandigheden

Impregneer alleen bij goede weersvoorspellingen. Een gevel impregneren bij regen wordt afgeraden omdat er 24 uur na het aanbrengen van het impregneermiddel geen neerslag mag vallen. Alleen dan krijgt het impregneermiddel voldoende kans en tijd om in te trekken en te drogen. Dus geen gevel impregneren bij regen.
Breng het impregneermiddel liever ook niet bij een temperatuur van lager dan 5° Celsius aan omdat de muren het impregneermiddel bij lage temperaturen niet goed zullen opnemen.

2. Schone ondergrond

Voordat het impregneermiddel mag worden aangebracht, moet de gevel worden ontdaan van aanslag, schimmels, vet of andere vervuiling. Dat kan met een hogedrukreiniger, eventueel in combinatie met een speciaal gevelreinigingsproduct. Controleer ook het voegwerk op scheuren en barstjes. Herstel de voeg indien nodig met een voegmortel. Daarna moet de muur eerst goed drogen. Wind en zon zullen de droogtijd verkorten.

3. Afdekken

Wanneer je een vloeibaar impregneermiddel gaat toepassen, moeten alle delen die niet geïmpregneerd worden, heel goed worden afgeplakt. Dat geldt voor kozijnen, vensterbanken en ruiten. Vergeet ook niet de bestrating te bedekken. De in de vloeistof aanwezige oplosmiddelen kunnen andere delen aantasten. Impregneer is een agressief middel. Wanneer je met een crème impregneert, is afplakken meestal niet nodig.

4. Kies het juiste impregneermiddel

Het kiezen van het juiste impregneermiddel is van belang. De samenstelling van de gevel is hierbij bepalend. Bestaat de muur uit bakstenen, stucwerk, beton of natuursteen? Laat je in de bouwmarkt of online goed informeren.

Je kunt kiezen uit een speciale impregneercrème of een impregneervloeistof.
Wanneer je impregneervloeistof gaat aanbrengen, werk dan systematisch van boven naar beneden, steeds in banen van ongeveer een meter. Breng het steenlaag voor steenlaag aan to de muur helemaal verzadigd (nat) is.

Een goed impregneermiddel waarmee je goed een gevel kunt impregneren is Oppercon van Ecoform Europe.

Zorg ervoor dat je de klus in één keer kunt klaren en trek daarom een volledige dag er voor uit. Werk alleen met een stabiele ladder die groot genoeg is en ga altijd voorzichtig te werk.

5. Bescherm jezelf

Draag bij deze werkzaamheden altijd oude kleding. Hoe nauwkeurig je ook werkt, de kans is groot dat je met impregneermiddel morst. Bescherm je ogen met een goede veiligheidsbril en draag beschermende handschoenen.Roken tijdens het impregneren is uiteraard uit den boze.

Hoe vaak moet je een gevel tegen vocht impregneren?

Een gevel impregneren tegen vocht hoef je gelukkig niet jaarlijks te doen.
Na het zelf impregneren van je gevels is deze wel 10 jaar beschermd tegen vocht en vuil. En is dus dan goed waterdicht, ook het voegwerk is na behandelen beschermd. Investeer dus eens in de 10 jaar voldoende tijd, het is absoluut de moeite waard.

Gevel wel of niet impregneren?

Voordelen

De voordelen van een gevel impregneren tegen vocht zijn duidelijk. De muren worden waterafstotend en schimmelwerend. Graffiti is van een geïmpregneerde muur makkelijker te verwijderen dan van een niet geïmpregneerde muur. Impregneermiddel werkt brandvertragend en de gevel wordt tegen zure regen beschermd. Geïmpregneerde muren hebben een grotere isolerende werking, waardoor er direct op energiekosten wordt bespaard. De ventilerende werking van de gevel blijft ook na het impregneren gewoon behouden.

Nadelen

Toch zitten er aan het impregneren ook een aantal nadelen. Impregneren is geen blijvende oplossing. Hoe vaak moet je dan je gevel impregneren? Na ongeveer 10 jaar zal de gevel opnieuw behandeld moeten worden.

De buitenmuur moet voorafgaand aan het impregneren in goede staat verkeren. Dat betekent dat er vooraf herstel- en schoonmaakwerkzaamheden moet worden uitgevoerd.
Bedenk dat je een geïmpregneerde gevel niet kunt schilderen. Andersom werkt het wel.

Als een gevel al is geschilderd, kan deze gewoon worden geïmpregneerd. De verflaag zal daardoor nog eens extra worden beschermd. Gevel wel of niet impregneren? De keuze is aan jou alhoewel de nadelen niet opwegen tegen de voordelen.

Wat kost een gevel impregneren?

De kosten voor het impregneren van gevels zijn relatief laag. Als je zelf je gevel wilt impregneren, zijn de enige kosten die je hebt die van de aanschaf van het impregneermiddel, beschermende handschoenen en afdekmateriaal. Mogelijk moet je een drukspuit huren. Het voordeligst is het natuurlijk om zelf de gevel te reinigen en te impregneren.

Als je de klus echter uitbesteed aan een specialist en je laat je gevel impregneren in Groningen, moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer 6 tot 15 euro per m2 op basis van een gevel van 100 m2. Wil je je gevel ook laten reinigen, reken dan op een bedrag van ongeveer € 1.950.

Moet je gevel behalve te worden gereinigd en geïmpregneerd ook nog worden gevoegd, dan ben je al gauw een bedrag van € 3.500 kwijt.

De grootste kostenpost (72%) wordt voor het materiaal in rekening gebracht, 3% zijn de voorrijkosten en het arbeidsloon bedraagt 22% van het eindbedrag.

Conclusie

Je bent nu een heel stuk wijzer over hoe je een gevel moet impregneren, wat de voordelen en nadelen zijn en wat grofweg de kosten zijn. Als je nog vragen hebt, laat dan een comment achter.

Leave a Comment