Muur Impregneren

Een muur impregneren is een doe-het-zelfklus die je prima zelf kunt uitvoeren. Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten voordat je aan de slag gaat? Hierna zetten we dat overzichtelijk voor je op een rijtje.

Waarom een muur impregneren?

Wil je een muur water- en vuilafstotend maken, dan zul je hem moeten impregneren. Klinkt ingewikkeld, maar met een beetje tijd en geduld is dit een klus die je prima zelf kunt doen. Als je ooit een muur hebt geschilderd, dan moet impregneren geen probleem zijn. Natuurlijk kun je de klus ook uitbesteden, maar door het zelf te doen bespaar je geld. Vaak tot wel honderden euro’s!

Lees ook ons blogartikel: “Muur waterdicht maken” voor andere methodes dan impregneren.

Door een muur van beton of bakstenen te impregneren, maakt vocht minder kans en wordt het risico op vorstschade verlaagd. De muur blijft langer mooi en gaat langer mee, dus er is eigenlijk geen reden om deze niet te behandelen. Wel is het belangrijk om in de juiste materialen te investeren, zodat je inspanningen tot het beste resultaat leiden. 

Je hebt in ieder geval het impregneermiddel nodig (vloeistof of crème) en een drukspuit, kwast of roller om het middel op de muur aan te brengen. Verder is het handig om afdekmateriaal te hebben voor de grond en kozijnen, handschoenen en bescherming voor je ogen. Dit kun je allemaal bij de plaatselijke bouwmarkt aanschaffen. Vergeet niet om oude kleding aan te trekken en gebruik een ladder om hogere delen van de muur te bereiken. 

Waar moet je rekening mee houden?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je alle benodigde spullen in huis om met deze doe-het-zelfklus aan de slag te gaan? Check eerst nog even het weerbericht. Gaat het de komende 24 uur regenen, dan is het verstandig om even te wachten. Anders heeft het impregneermiddel onvoldoende tijd om in te trekken en te drogen. 

Heb je een periode gevonden dat het droog blijft, start dan met het reinigen van de muur. Met een hogedrukspuit kun je eenvoudig (groene) aanslag, vet en schimmels verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de muur te controleren op eventuele scheuren of barstjes. Repareer deze altijd voordat je start met het impregneren van de muur. 

Bij de keuze voor het impregneermiddel is de ondergrond van belang. De meeste vloeistoffen zijn geschikt voor het impregneren van bijvoorbeeld gebakken steen, natuursteen, kalkzandsteen, pleisterwerk en gasbeton. Check dit voor de zekerheid. Je kunt de vloeistof aanbrengen met een drukspuit; werk daarbij altijd van boven naar beneden voor het beste resultaat. Je kunt ook kiezen voor impregneercrème die je met een kwast of roller aanbrengt.

Je hoor ook wel dat er gesproken wordt over hydrofoberen, wil je meer daarover weten? Lees dan ons blogartikel: “Hydrofoberen“.

Werk je met vloeibaar impregneermiddel, dan is het van belang om alle oppervlakken die niet behandeld dienen te worden, af te plakken. Denk aan glas, kozijnen en de grond/bestrating. De vloeistof kan namelijk andere delen van de muur aantasten. Als je met crème impregneert, is het risico dat je per ongeluk knoeit kleiner.

Meer voordelen van zelf je muur impregneren

Waarschijnlijk ben je circa een dag bezig met een muur impregneren, afhankelijk van het oppervlak. Dat neemt niet weg dat je er veel geld mee bespaart en je de levensduur van de muur verlengt. Vocht en vuil worden beter afgestoten en het impregneermiddel heeft een isolerende werking. Ook op de lange termijn bespaar je dus op je (stook)kosten. 

De muur verliest niet zijn ventilerende werking, maar is wel beter bestand tegen schadelijk vuil. Schimmel-, mos- en algengroei wordt voorkomen en problemen met vorstschade, zoutuitbloeiingen, kalkuitwassingen en chemische corrosie enzovoorts behoren tot het verleden!

Leave a Comment