Hout impregneren

Wil jij alles weten over het impregneren van hout en wat voor voordelen dat heeft? Wil jij je hout ook beschermen tegen vocht en aanslag maar weet je niet hoe je dat het beste zou kunnen aanpakken? Dan ben je op onze site op het juiste adres

Het ABC voor het impregneren van hout

In dit blogartikel lees je namelijk alles over het hoe en wat van impregneren en hoe je het zelf heel gemakkelijk kunt toepassen. Impregneren van hout doe je in slechts drie stappen.

Impregneren, wat betekent dat?

De letterlijke betekenis van impregneren:
Impregneren wil zeggen dat een materiaal een andere stof binnendringt. Wanneer deze algemene techniek wordt gebruikt, zal die andere stof (het hout) daardoor water afstoten, waterbestendig worden, schimmels weren en of zelfs brandvertragend worden. Dit proces kan ook met verhoogde druk of een oplosmiddel worden uitgevoerd om zo het proces te versnellen.

Dat is precies wat je gaat doen. Op (onbehandeld) hout wordt een laag impregneermiddel aangebracht, waardoor het hout een waterkerende vlakte krijgt. We gaan hout weerbestendig maken. Dat wordt ook wel een hydrofoob oppervlak genoemd. Impregneren wordt soms ook sealen genoemd.

Hydrofoberen is een manier van impregneren door middel van het aanbrengen van een waterwerende laag. Het vloeibare middel verspreid zich over het oppervlak en dringt enigszins in het materiaal, afhankelijk van de poreusheid en structuur van het materiaal.

Waarom moet ik impregneren?

De meesten onder ons hebben het geld niet op de rug groeien en moeten er heel hard voor werken. Zo gaat er in het onderhoud van een (eigen) woning stiekem een hoop geld en tijd zitten. In de loop der tijd heb je vast een hoop aan je (huur-)woning verbeterd. Die lelijke coniferen haag heb je door een mooie houten schutting vervangen. Achterin de tuin staat nu een beeld van een houten tuinhuis en rondom de vijver ligt een retestrakke vlonder.

Bij mindere weersomstandigheden vlucht je nu niet meer naar binnen, maar nestel je jezelf onder een houten overkapping met stoere balken en spanten. Op het (houten?) terras geniet je van de zomerbloeiers in je zelfgemaakte houten plantenbakken. De blauwe regen slingert zich brutaal om de pergola. Je auto staat onder de carport die je samen met de buren hebt gemaakt en je fiets verdwijnt na gebruik in de houten schuur. Dat had je vast niet gedacht he?

Je hebt stiekem veel meer hout rondom je huis dan je misschien zelf in de gaten hebt.

Van al dat moois wil je uiteraard nog jaren genieten. Een goed onderhouden woning en alles wat daarbij hoort behoudt zijn waarde. Daarom moet je hout beschermen door het te impregneren. We gaan hout vochtwerend maken. Door het impregneren van hout krijgt het een waterkerend vlak. Dat voorkomt dat water of andere vloeistoffen in het hout kunnen trekken of zich op het hout kunnen hechten.

Doordat het impregneermiddel de microscopische kleine gaatjes van het hout opvult, hebben algen, mos, schimmels, meeldauw of aanslag geen kans om zich aan het hout te hechten. Dit soort organismes halen namelijk hun voeding uit de houtporiën en maken er hun wortels in vast. Geimpregneerd hout dat is behandeld met een impregneermiddel zal niet meer smerig of vuil worden, er ontstaan geen scheurtjes meer en het hout trekt niet krom. Het is nu hout waterafstotend.

Wist je dat door impregneren hout het daardoor ook brandvertragend gemaakt wordt? Een veilige bijkomstigheid. En we gaan hierdoor hout vochtbestendig maken.

Je kunt een goed impregneermiddel als Woodcon nu ook heel eenvoudig bij Amazon kopen, kijken? Kijk nu bij Amazon. Gratis thuisbezorgd!



Geimpregneerd hout hoef je ook niet te verven of te beitsen. Daardoor blijft het hout, de houtnerven en de noesten gewoon nog zichtbaar en kun je van de ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid van het hout genieten.

Bovendien verlengt het hout impregneren de levensduur ervan aanzienlijk en heb je er dus jaren minder onderhoud aan. Daardoor houd je geld en tijd over. Tijd die je vast leuker in te vullen en geld overhebben is nooit verkeerd.

Welke houtsoorten zijn geschikt om te impregneren?

Hout is ingedeeld in een duurzaamheidsklasse. Die geeft de mate van stevigheid en de levensduur aan. Zo heeft hardhout een hogere duurzaamheidsklasse dan zacht hout. Maar in welke klasse het hout dat je hebt gebruikt ook is ingedeeld, alle houtsoorten kunnen uitzetten of krimpen onder invloed van warmte en water. Daardoor ontstaat er op den duur schade (kleine of grotere scheurtjes, waarin organismes als algen en mos zich graag nestelen).

Hoewel sommige (hard-)houtsoorten heel sterk en goed “waterdicht” zijn, betekent dat niet dat ze waterafstotend zijn. Daarom zal het bewerken van het hout met een impregneermiddel de levensduur van hout altijd verlengen.

In principe kun je alle soorten hout impregneren. Het maakt daarbij niet uit of het hout al is behandeld met een impregneermiddel, al onder hoge druk is geimpregneerd of dat het nog onbehandeld is. Geschikte houtsoorten om te impregneren zijn andere andere:

Hardhout soorten

  • Beuken
  • Eiken
  • Essen
  • Esdoorn
  • Teak
  • Iroko
  • Azobé
  • Padouk
  • Taxus
  • Wengé

Zacht hout soorten

  • Steigerhout
  • Douglas
  • Vuren
  • Underlayment platen
  • Multiplex
  • Riet

Welke stappen moet je volgen?

Impregneer hout eenvoudig met de volgende stappen.

Er zijn maar drie stappen nodig om je hout met een product dat geschikt is om te impregneren te bewerken. Let op, de eerste stap is het meest arbeidsintensief maar tevens de allerbelangrijkste stap! Het is echt heel eenvoudig, iedereen kan het, jij ook! Je hoeft hier dus geen dure klusjesman voor in te huren. Impregneer je hout gewoon zelf.

Stap 1: Het hout reinigen

Deze stap kun je bij nieuw, onbehandeld hout overslaan, ga direct door naar stap 2 (dat is wel heel makkelijk).

Om een optimaal resultaat te kunnen behalen, dat wil zeggen dat het product optimaal in het hout doordringt, moet je het hout eerst schoonmaken. Je kunt hiervoor bij ernstige verontreiniging of hardnekkig vuil een speciale houtreiniger of een hoge druk spuit gebruiken (tip, heb je zelf geen hoge druk spuit, leen er een bij vrienden of huur er een).

Soms is het afborstelen met een harde borstel of handveger al voldoende. Zitten er in het hout zwarte vlekken of is het hout wat verweerd door inwerkend vocht? Dan moet je iets meer uit de kast trekken. Behandel deze plekken met ontweringswater, een bijtende oplossing van water met 10% oxaalzuur. Spoel het hout nadat je het ontweringswater hebt aangebracht en hebt laten inwerken zorgvuldig na met water. Het hout zal zijn originele kleur terugkrijgen en is direct gereinigd. Bescherm vooral je ogen en je huid tijdens deze behandeling en werk niet in de brandende zon of wanneer het erg winderig is.

Wanneer je (ontwerings-)water voor het schoonmaken hebt gebruikt, laat het hout dan eerst heel grondig drogen. Wacht liever een paar uur of een dagje langer voordat je begint met de behandeling. Het is jammer van alle moeite als het resultaat naderhand toch niet optimaal blijkt te zijn.

Stap 2: Het toepassen van het impregneermiddel

Het is misschien een inkoppertje, maar lees eerst rustig en grondig de gebruiksaanwijzing van het middel door zodat je zeker weet hoe hout impregneren werkt. In de gebruiksaanwijzing vind je meestal ook terug met welk materiaal het middel het beste kan worden aangebracht.

Dat kan variëren van het opbrengen met een verfroller, een kwast of door verneveling van het impregneermiddel met een lage drukspuit. Als je een lage drukspuit gebruikt, vernevel je het middel over het te behandelen vlak. Om geen plekje over te slaan, moet je nat over nat spuiten. Doe dit bij voorkeur bij windstil weer.

Gebruik verder je gezonde verstand en pas de grootte van je kwast of roller aan de het te behandelen hout aan. Het zet natuurlijk geen zoden aan de dijk wanneer je met een heel klein kwastje een schutting van 20 meter gaat bewerken. Staan de schuttingen op de erfgrens en is het gezamenlijk eigendom? Vraag dan ook je buren om hulp. Dan is het hout impregneren zo geklaard. Je buren hebben ook profijt van een mooie houten afscheiding van geïmpregneerd hout.

Werk je op hoogte of boven je hoofd? Zorg er voor dat je tijdens het impregneren veilig staat op een stevige trap of een steiger. Bescherm je ogen met een veiligheidsbril en je huid tijdens het aanbrengen van het middel door het dragen van kleding met lange mouwen.

Een goed hout impregneermiddel voor het impregneren van hout is Woodcon van Ecoform Europe.

Stap 3: Het laten drogen van het behandelde hout

Deze inleiding klinkt alsof je niets meer hoeft te doen. Dat klopt, je bent er bijna en je mag de komende zes tot acht uur lekker achterover leunen. Dat is de tijd die doorgaans nodig is voor het drogen van het behandelde hout (raadpleeg hiervoor de richtlijnen in de gebruiksaanwijzing).

Het geïmpregneerd hout is nu waterdicht en het water wordt afgestoten. Je mag jezelf een schouderklopje geven. Je houten spullen kunnen er de komende tijd weer tegenaan. Weet je al wat je met je extra tijd gaat doen? Je houten spullen kunnen in elk geval weer een tijdje zonder je.

Hout impregneren? De komende 15 jaar hoef je dat met een beetje geluk niet meer te doen.

Leave a Comment