Hydrofoberen

In dit blogartikel gaan we in wat hydrofoberen is, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten. Handige informatie die je jezelf zo kunt aanleren. Lees je mee?

Wat is hydrofoberen?

Het impregneren van een gevel of dak wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Door een waterafstotend middel aan te brengen, bescherm je de gevel tegen vocht en voorkom je vochtproblemen in huis. Daarnaast verbeter je de isolerende werking van de gevel.

Als je meer wilt weten over een muur impregneren, dan kun je het beste ons blogartikel “Muur impregneren” lezen.

Waarom moet ik gevels hydrofoberen?

Omdat vocht minder kans maakt, worden de muren niet meer nat en heb je geen onnodige kosten aan droogstoken. Daardoor kun je tot wel tien procent op je stookkosten besparen. Je huis wordt sneller warm en het binnenklimaat blijft aangenaam.

Als de gevels of het dak van je huis waterafstotend zijn, blijven ze langer mooi en wordt vochtschade voorkomen. Dit heeft een positief effect op de levensduur van de gevel of het dak en daarmee de waarde van je woning. Omdat mossen en algen minder kans krijgen om zich te nestelen, wordt schoonmaken gemakkelijker. Oppervlakken die behandeld zijn met hydrofobeermiddel zijn bovendien brandwerend en verliezen niet hun ventilerende werking.

Er zijn ook meer manieren om jouw muur of gevel te beschermen, lees daarom ons blog artikel: “Muur waterdicht maken“.

Waarop moet ik letten bij hydrofoberen?   

Het hydrofoberen van een gevel of dak is om verschillende redenen de moeite waard. Op het eerste gezicht lijkt het misschien geen klus om zelf te doen, maar als je de tijd hebt is het 

een prima doe-het-zelfklus. Wel is het belangrijk om voorbereidingen te treffen. Zorg dat je de juiste materialen in huis hebt. Je hebt in ieder geval een drukspuit nodig om het hydrofobeermiddel aan te brengen en uiteraard het middel zelf om de gevel of het dak tegen vocht en vuil te beschermen.

Omdat hydrofobeermiddel een agressieve stof is, moet je tijdens het klussen beschermende kleding en handschoenen dragen. Ook een bril is geen overbodige luxe; vermijd sowieso elk lichamelijk contact. Neem de tijd om met afdekmateriaal alle oppervlakken die niet behandeld dienen te worden te beschermen. Denk aan ramen, kozijnen en de grond. Moet je hogere gedeeltes van de gevel bereiken, zorg dan dat je een trap bij de hand hebt. Maak de te behandelen oppervlakken vooraf goed schoon, begin bovenaan en werk zo naar beneden. Succes!

<META>

Alles over hydrofoberen en waar je op moet letten

Door een dak of gevel te hydrofoberen, maak je hem vuil- en vochtafstotend. Deze klus is de moeite waard en eenvoudig zelf te doen. Lees hier handige tips!

Leave a Comment